BLOG

Nekünk, felnőtteknek is könnyebb eligazodni a hétköznapi teendők sokaságában, ha átgondoljuk a feladatainkat, fontossági sorrendet állítunk fel és egy előre elkészített terv szerint haladunk, lépésről-lépésre. Ezek a kapaszkodók hatalmas segítséget jelentenek a gyerekeknek is, akiknek még nem alakult ki az időérzékük és iránymutatók nélkül elveszettnek érezhetik magukat a mindennapokban.

Siess már, 10 perces késésben vagyunk!

Még csak reggel van, de a mi fejünk már tele a napi teendőkkel, sietünk, hogy beérjünk az oviba, a suliba, a munkahelyünkre, és mindeközben gyakran hangzik el a fenti mondat is. Délután hasonló a helyzet, amikor valamilyen programra szaladunk éppen, és lehet, hogy még este is előkerül egy “Menjünk már fürdeni végre, 19 óra van!” felszólítás.

 

Az egy dolog, hogy jó lenne állandó rohanás nélkül, jól szervezetten élni a mindennapjainkat, de mit ért ebből az egészből a kisgyerek? Neki bizony semmit nem mond az, hogy 10 perc vagy 19 óra, és valószínűleg csak a sürgető hanghordozás miatt kezd el készülődni. Ha elkezd egyáltalán, mert legtöbbször még negyed óra múlva is valamelyik játék mellett ücsörög. Te csak sürgeted, Ő meg nem érti miért vagy egyre türelmetlenebb és mi a bajod...

Ha Te is szeretnéd használni, kattints a képre, töltsd le és nyomtasd ki! Az A5 formátumú kis füzetet beteheted a határidőnaplódba, a táskádba, a konyhapultra, bárhová, ahol hasznát veszed.

Tudtátok, hogy az adventi naptár szokása 1900 körülre tehető, így több, mint 100 éves hagyomány? 

Állítólag egy német anyuka készítette el először a kisfiának, hogy segítsen neki számolni a karácsonyig hátra levő napokat. Egy kemény papírlapot 24 részre osztott és mindegyikre kis csokit tűzött, majd megengedte a gyereknek, hogy minden nap megegyen egy csokit... Ez a kisfiú felnőttként üzleti vállalkozást csinált az ötletből - a Wikipedia szerint :)

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. Pozitív következmény (dicséret, jutalmazás, elismerés stb.) esetén az adott viselkedés gyakorisága nő, a viselkedésminta rögzül; míg negatív következmény (figyelem- vagy  jutalom megvonása) esetén az adott magatartás megjelenési valószínűsége csökken. Egyesek esküsznek a szigorúságra, arra, hogy a büntetés kiszabása sikerhez vezet, de a hatékonyság nem a tűzoltásban rejlik. Ha eleve úgy neveled a gyereket, hogy együttműködésre motiválod például jutalmazással vagy a kimondottan gyerekeknek készült jutalomtábla használatával, sokkal hamarabb célt érhetsz.

 

Az első 7 év kiemelt fontosságú a gyermeki fejlődés szempontjából. Ebben az időszakban a gyermek különleges érzékenységgel rendelkezik ahhoz, hogy bizonyos képességeket, tulajdonságokat fejlesszünk, és kialakítsunk nála. Az iskolába lépésig el kell érnie egy meghatározott érettségi, és fejlettségi szintet ahhoz, hogy jól teljesítsen a tanulmányai során. A gyermekünk sikeres iskolai szereplése persze a kutatások szerint nem mindig jár együtt azzal, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőtt lesz, de az iskolázottság szintje mindenképpen egyik fontos összetevője a munkahelyi érvényesülésnek, sőt újabb vizsgálatok szerint a fizikai egészségnek is. Az elsajátított készségek a gyermek egész későbbi életében hasznosulnak. Hozzásegítik, hogy kiteljesedjen hivatásában, jó házastárs legyen, és szülőként továbbadja a tanultakat saját gyermekeinek.

Vajon mivel teszünk jobbat a gyerekeinknek, ha hagyjuk a nap nagy részében, hogy "csak úgy lézengjenek" és egész nap azt csináljanak, amit csak szeretnének, vagy legyen meg a napirendjük akkor is?  ...

Tapasztalat és vélemény más tollából - írta Éva, az "Anyu tervez" blogján

Számtalanszor hallhattál, olvashattál már arról milyen óriási szerepe van a (kis)gyermekek biztonságérzetének kialakításában és megőrzésében a kiszámíthatóságnak. A rutinok, a napokhoz, napszakokhoz, évszakokhoz köthető cselekmények ismétlődése kapaszkodót adnak a gyermekeknek, hiszen tudják mikor mi következik...

 

Nem csak a munkahelyen, családon belül is fontos a felelősségkörök meghatározása, hogy ki és miért felel, mi legyen készen, hogy mire a másik elkészül az ő feladatával, kiegészíthessék azok egymást.

Te mindig tudod és rendszerezed, hogy milyen elvégzendő feladatok vannak, ki, mit és mennyit képes véghezvinni?

otthoni feladatok gyerekeknek

Kipróbálta a Képes Heti Tervezőt az Egyszerűbb Gyermekkor tanácsadója, Faragó Ági is: 

Sokan már hallhattátok tőlem, hogy a kedvenc témám az Egyszerűbb gyermekkor négy alappillére közül a ritmus. Maga az író, Kim John Payne is ezt tartja a módszer legfontosabb, legalapvetőbb pontjának, ugyanis hatalmas változást hozhat a hétköznapokba már néhány apró szokás is, ha növeli a kiszámíthatóságot. A gyerekek kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek az ismétlődő rituáléktól, attól, hogy előre látják a nap “vázlatát”. Ezért örültem meg nagyon, amikor tudomást szereztem a Lurkónaptár létezéséről, hiszen pont ebben segít a szülőknek: több kiszámíthatóságot hoz a család napjaiba...

2018.05.14 10:51

Felváltva ezek a legfőbb témák egy kisgyermek életében. Előzzük meg a kérdéseket! Egyszerű és praktikus ötlettel segíthetünk.

Gyermekeink a játékokat, a szükséges feladatok elvégzését és még az evést is teljes átéléssel élik meg. Minden porcikájukkal összpontosítanak arra, amit éppen cselekednek.

2018.04.23 10:00

A Cukimamik egy olyan weboldal, ahol az Anyasággal kapcsolatos babás-mamás témák, tapasztalatok, örömök és kudarcok leírása mellett rengeteg egyéb hasznos cikk is található. Én személy szerint sok érdekes írást, programajánlót olvastam ott, szeretem a stílusukat és a témáikat, ezért különösen örülök neki, hogy a Képes Heti Tervező-ről és a Jutalom Tábláról is írtak.  

"Bemutatunk Nektek egy remek, hiánypótló, gyerekeknek készült Képes Heti Tervezőt, melynek segítségével a legkisebbeknek is játékosan varázsolható átláthatóvá a családi menetrendet"

 

Webáruház készítés