Új jelszó kérése
 

BLOG

Siess már, 10 perces késésben vagyunk!

Még csak reggel van, de a mi fejünk már tele a napi teendőkkel, sietünk, hogy beérjünk az oviba, a suliba, a munkahelyünkre, és mindeközben gyakran hangzik el a fenti mondat is... Délután hasonló a helyzet, amikor valamilyen programra szaladunk éppen, és lehet, hogy még este is előkerül egy “Menjünk már fürdeni végre, 19 óra” felszólítás.

Az egy dolog, hogy jó lenne nem rohanva élni a mindennapjainkat, de mit ért ebből az egészből a kisgyerek? Neki bizony semmit nem mond az, hogy 10 perc vagy 19 óra, és valószínűleg csak a sürgető hangulat miatt kezd el készülődni. Ha elkezd egyáltalán, mert legtöbbször még negyed óra múlva is valamelyik játék mellett ücsörög. Te csak sürgeted, Ő meg nem érti miért vagy türelmetlen és mi a bajod...

Ha Te is szeretnéd használni, kattints a képre, töltsd le és nyomtasd ki! Az A5 formátumú kis füzetet beteheted a határidőnaplódba, a táskádba, a konyhapultra, bárhová, ahol hasznát veszed.

Tudtátok, hogy az adventi naptár szokása 1900 körülre tehető, így több, mint 100 éves hagyomány? 

Állítólag egy német anyuka készítette el először a kisfiának, hogy segítsen neki számolni a karácsonyig hátra levő napokat. Egy kemény papírlapot 24 részre osztott és mindegyikre kis csokit tűzött, majd megengedte a gyereknek, hogy minden nap megegyen egy csokit... Ez a kisfiú felnőttként üzleti vállalkozást csinált az ötletből - a Wikipedia szerint :)

A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedéséenk alakulásában. Pozitív következmény (dicséret, jutalom) esetén az adott viselkedés gyakorisága nő, a viselkedésminta rögzül; míg negatív következmény (figyelem, jutalom megvonás) esetén az adott magatartás megjelenési valószínűsége csökken. Egyesek esküsznek a szigorúságra, arra, hogy a büntetés kiszabása sikerhez vezet, de a hatékonyság nem a tűzoltásban rejlik. Ha eleve úgy neveled a gyereket, hogy együttműködésre motiválod például jutalmazással, sokkal hamarabb célt érhetsz.

 

Az első 7 év kiemelt fontosságú a gyermeki fejlődés szempontjából. Ebben az időszakban a gyermek különleges érzékenységgel rendelkezik ahhoz, hogy bizonyos képességeket, tulajdonságokat fejlesszünk, és kialakítsunk nála. Az iskolába lépésig el kell érnie egy meghatározott érettségi, és fejlettségi szintet ahhoz, hogy jól teljesítsen a tanulmányai során. A gyermekünk sikeres iskolai szereplése persze a kutatások szerint nem mindig jár együtt azzal, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőtt lesz, de az iskolázottság szintje mindenképpen egyik fontos összetevője a munkahelyi érvényesülésnek, sőt újabb vizsgálatok szerint a fizikai egészségnek is. Az elsajátított készségek a gyermek egész későbbi életében hasznosulnak. Hozzásegítik, hogy kiteljesedjen hivatásában, jó házastárs legyen, és szülőként továbbadja a tanultakat saját gyermekeinek.

Vajon mivel teszünk jobbat a gyerekeinknek, ha hagyjuk a nap nagy részében, hogy "csak úgy lézengjenek" és egész nap azt csináljanak, amit csak szeretnének, vagy legyen meg a napirendjük akkor is?  ...

Tapasztalat és vélemény más tollából - írta Éva, az "Anyu tervez" blogján

Számtalanszor hallhattál, olvashattál már arról milyen óriási szerepe van a (kis)gyermekek biztonságérzetének kialakításában és megőrzésében a kiszámíthatóságnak. A rutinok, a napokhoz, napszakokhoz, évszakokhoz köthető cselekmények ismétlődése kapaszkodót adnak a gyermekeknek, hiszen tudják mikor mi következik...

 

Nem csak a munkahelyen, családon belül is fontos a felelősségkörök meghatározása, hogy ki és miért felel, mi legyen készen, hogy mire a másik elkészül az ő feladatával, kiegészíthessék azok egymást.

Te mindig tudod és rendszerezed, hogy milyen elvégzendő feladatok vannak, ki, mit és mennyit képes véghezvinni?

otthoni feladatok gyerekeknek

Kipróbálta a Képes Heti Tervezőt az Egyszerűbb Gyermekkor tanácsadója, Faragó Ági is: 

Sokan már hallhattátok tőlem, hogy a kedvenc témám az Egyszerűbb gyermekkor négy alappillére közül a ritmus. Maga az író, Kim John Payne is ezt tartja a módszer legfontosabb, legalapvetőbb pontjának, ugyanis hatalmas változást hozhat a hétköznapokba már néhány apró szokás is, ha növeli a kiszámíthatóságot. A gyerekek kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek az ismétlődő rituáléktól, attól, hogy előre látják a nap “vázlatát”. Ezért örültem meg nagyon, amikor tudomást szereztem a Lurkónaptár létezéséről, hiszen pont ebben segít a szülőknek: több kiszámíthatóságot hoz a család napjaiba...

2018.05.14 10:51

Felváltva ezek a legfőbb témák egy kisgyermek életében. Előzzük meg a kérdéseket! Egyszerű és praktikus ötlettel segíthetünk.

Gyermekeink a játékokat, a szükséges feladatok elvégzését és még az evést is teljes átéléssel élik meg. Minden porcikájukkal összpontosítanak arra, amit éppen cselekednek.

2018.04.23 10:00

A Cukimamik egy olyan weboldal, ahol az Anyasággal kapcsolatos babás-mamás témák, tapasztalatok, örömök és kudarcok leírása mellett rengeteg egyéb hasznos cikk is található. Én személy szerint sok érdekes írást, programajánlót olvastam ott, szeretem a stílusukat és a témáikat, ezért különösen örülök neki, hogy a Képes Heti Tervező-ről és a Jutalom Tábláról is írtak.  

"Bemutatunk Nektek egy remek, hiánypótló, gyerekeknek készült Képes Heti Tervezőt, melynek segítségével a legkisebbeknek is játékosan varázsolható átláthatóvá a családi menetrendet"

 

Webáruház készítés