BLOG

Adventi naptár - számoljuk a napokat!

2018.11.11 07:00

Tudtátok, hogy az adventi naptár szokása 1900 körülre tehető, így több, mint 100 éves hagyomány? 

Állítólag egy német anyuka készítette el először a kisfiának, hogy segítsen neki számolni a karácsonyig hátra levő napokat. Egy kemény papírlapot 24 részre osztott és mindegyikre kis csokit tűzött, majd megengedte a gyereknek, hogy minden nap megegyen egy csokit... Ez a kisfiú felnőttként üzleti vállalkozást csinált az ötletből - a Wikipedia szerint :)

Az én gyerekkoromnak is kedves szokása volt a csokis adventi kalendár. Persze akkoriban még nem volt ekkora választék, de mi örültünk neki, és mindig nagyon vártuk.

Első kislányom kb. 4 hónapos volt az első karácsonyakor, és bár kicsi volt még a karácsony mítoszához, elhatároztam, hogy varrok neki egy adventi naptárat, amelyet majd évekig használunk. Ilyen lett, és már 4. éve idén is elő fogjuk venni :)  

A kis zsákokba akár az egész család napi kis meglepetése belefér, és nem csak csokinak van hely, sokszor édesség helyett élmény (pl. bábszínház), vagy közös program (pl. süti sütés) kerül. Tavaly az adventi puzzle egy-egy darabja is helyet kapott benne, ez volt az egyik sláger az adventi időszak alatt. 

A szakemberek szerint a gyerekek idő fogalma majd csak kisiskolás korukra alakul ki, így hiába beszélünk óvodás gyermekünknek arról, hogy 24 nap múlva lesz karácsony, nem fogja érteni, miről is beszélünk. Az adventi naptár pont azért jó, mert gyerekszemmel is látható és érzékelhető, hogy mennyi nap van még hátra a várva várt ajándékokig. Sőt! Gyermeklelkük nagyobb korukban is igényelni és szeretni fogja a karácsonyi várakozás hangulatát, szóval érdemes akár hosszabb távon is használható, hagyományt teremtő megoldást kitalálni.

Rengeteg ötletet találhatunk a Google-n vagy Pinterest-en  gyorsan, olcsón, házilag is elkészíthető megoldásoktól egészen a jó kézügyességet igénylő, mutatós, tartós darabokig. 

Nálunk az adventi időszakban az a szokás, hogy december 1-re Anya felteszi és berakja a becsomagolt ajándékokat az adventi naptárba.

Én a trendek egyvelegét hoztam össze, így van benne csoki is, kütyü is, meg élménykártya is :) Dec.6-án és 24-én nincs benne ajándék, mert a Mikulás és a Jézuska aznap hoz ajándékot. Ezen felül max. 5 kinder tojás van benne, több csokit nem teszek, a December úgyis a tetemes csoki mennyiségről szól. Tehát kb. 17 db kis zsákot kell megtöltenem egyebekkel. Őszintén szólva ilyenkor igen nagy barátom a Wish, ahol tényleg kevés pénzért veszek több olyan apróságot, ami tetszhet a gyermeknek, de nem bánom, ha rövid idő alatt tönkremegy vagy “elvesztődik”. Eddigi néhány apró ajándék ihletadóként: gyűrű, harisnya, kreatív készlet, nyomda, hajgumi, betűsablon, ceruzakészlet, mintás papírzsebkendő, sebtapasz, fürdőszínező stb. Csupa apróság, párszáz forintos tétel, ami ugyan igényel némi utánajárást, de a gyerekek öröme mindent megér! :)

Azokra a napokra, ahova nem ajándék kerül, jöhetnek az élménykártyák.  Íme egy lista amit én alapul szoktam venni (nem saját találmány, egy másik anyuka ötleteit használom én is). Természetesen a saját családunkra és szokásainkra szabva.

Ha van nálatok egyéb ötlet, ami nagy sikert aratott, osszátok meg, szívesen kipróbálnám idén én is!

A Lurkónaptár terméke, az Adventi Naptár kirakó egy-egy darabkája is bekerül a kis zsákokba. A kirakó formátumát talán már a lassan 2 éves kislányom is érteni fogja. A képet Apa és a gyerekek közösen illesztik össze, és mindannyian alig várjuk, hogy végre készen legyen a teljes kép. Hiszen az azt is jelenti, hogy itt a Szenteste!

Ilyet Te is tudsz még rendelni a Lurkónaptár webshopban november 18-ig!

Webáruház készítés