BLOG

10 ok, amiért a napi rutin fontos a gyermekednek

2019.07.11 21:01

Nekünk, felnőtteknek is könnyebb eligazodni a hétköznapi teendők sokaságában, ha átgondoljuk a feladatainkat, fontossági sorrendet állítunk fel és egy előre elkészített terv szerint haladunk, lépésről-lépésre. Ezek a kapaszkodók hatalmas segítséget jelentenek a gyerekeknek is, akiknek még nem alakult ki az időérzékük és iránymutatók nélkül elveszettnek érezhetik magukat a mindennapokban.

Szerencsére mi, felnőttek könnyen a gyerekek segítségére siethetünk a napi rutin következetes betartásával - ami nem mellesleg a mi életünket is jóval könnyebbé teszi - és olyan egyszerű, mégis nagyszerű eszközök használatával, mint amilyen a gyerekeknek készült rutintábla, ami számukra is érthetően vázolja fel a tennivalókat és a közelgő eseményeket. A rutintábla használata nem csak biztonságérzetet ad a gyerekeknek, hanem abban is segít, hogy gyorsabban beépüljenek mindennapjaikba az olyan tevékenységek, mint amilyen például a fogmosás, a rendrakás vagy épp a különórák látogatása.

Nagy segítség kicsiknek

A kisebbek sokszor elveszettnek érezhetik magukat a tennivalók tengerében, és félelemmel, bizonytalansággal töltheti el őket az, ha nincs rendszer és átláthatóság a napi rutinjukban. Mivel a gyerekek számára - teljesen érthetően - ijesztőnek tűnik az ismeretlen, a rutintábla bevezetése különösen jól jöhet olyan jelentősebb változások beálltakor, mint az óvoda- vagy iskolakezdés, a költözés vagy épp egy kistestvér születése.

A kimondottan gyerekeknek szóló rutintáblával jelentősen csökkenthetjük az újdonsággal együtt járó stresszt, és növelhetjük az esélyét annak, hogy a kicsik zökkenőmentesen lendülnek át a változásokon úgy, hogy közben sok új dolgot is elsajátítanak. A jól bejáratott napirend segít a gyerekeknek abban, hogy az új szituációkban is otthon érezzék magukat, amivel hatalmas terhet vehetünk le a vállukról.

Tippek, hogy mit tartalmaz egy jól felépített napirend - és amit a rutintáblával is kiválóan illusztrálhatunk:

- A reggeli készülődés eseményei
- A tisztálkodás, az étkezések és az alvás időpontja
- A háztartási tennivalók, amikbe a kicsiket is bevonhatjuk, valamint a saját szoba rendbetétele
- Játékkal és szórakozással töltött idő, szabadtéri játék, családi programok

A gyerekek sokkal könnyebben megértik és elfogadják, ezeknek köszönhetően pedig egyszerűbben alkalmazkodnak is a változásokhoz, ami lássuk be, nekünk felnőtteknek is nagy segítség. Bár a napi rutinra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, vagyis nehéz általános receptet adni arra vonatkozóan, hogy kinek mi válik be, ha megtaláljuk, hogy a mi családunknak milyen időbeosztás bizonyul a legkönnyebben tarthatónak, sokkal gördülékenyebbé válnak a hétköznapok.

Miért vezessük be a napi rutint?

1) Kiszámíthatóbbá teszi a gyerekek életét
Azzal, hogy minden nap nagyjából azonos időpontokban kerül sor egy-egy fontos mozzanatra, a gyerekek belső óráját észrevétlenül beállítjuk az adott ritmusra, aminek köszönhetően egyszerűbben működhet a délutáni és az esti altatás, zökkenőmentesebbé válhat az étkezés, elegendő idő juthat a közös játékra, a szabad levegőn töltött programokra és az olyan rendszeresen végzett tevékenységekre, mint amilyen például az úszás, a táncórák vagy kézműves foglalkozások. Azzal, hogy a gyerekek számára kiszámíthatóbbá válnak a mindennapok, a viselkedésük is kiegyensúlyozottabb lesz.

2) Közelebb hozza egymáshoz a családtagokat
Ha egy kisgyerek tudja, hogy mire számíthat, és hozzászokik, hogy a család rendszeresen tölt időt együtt, hamar ráérez arra, hogy mi az igazán fontos. Talán nem is gondolnánk, de ezzel már egészen kicsi kortól kezdve hozzájárulhatunk az egészséges értékrend kialakításához. Ha például odafigyelünk arra, hogy vasárnap reggelenként a család együtt üljön asztalhoz és ráérősen megreggelizzen, a kicsiknek megtanítjuk, hogy az együtt töltött idő különleges, de mi, felnőttek is közelebb kerülhetünk egymáshoz.

3) Segít az elvárások lefektetésében
Ha következetesen tartjuk magunkat a napi rutinhoz - és az egyes feladatokat még a mágneses rutintáblán is vezetjük -, a gyerekek rövid időn belül megtanulják az események egymásutániságát. Rögzül bennük például az, hogy a játékot követő rendrakás után az esti fürdés következik, így sokszor elég lesz emlékeztetnünk őket arra, hogy ideje "fejest ugrani a kádba", máris elkezdenek rendet tenni, ahelyett, hogy alkudoznának, netán ellenkeznének. Ez hosszú távon a szülő-gyermek kapcsolatnak is jót tesz, hiszen nem rengeteg csatározást megspórolhatunk.  

4) Garantáltan csendesebb hely lesz az otthonunk
Azzal, hogy következetesen betartjuk a napi rutint, jelentősen csökkentjük a feszült helyzeteket és a gyerekek is sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek. Ebből következően sokkal együttműködőbbek, könnyebben kezelhetőek és kedvesebbek lesznek, ami az egész család hangulatát kedvezően befolyásolja. Az önbecsülésüknek is leírhatatlanul jót tesz, ha megdicsérjük őket, amikor szófogadóak és együttműködőek, akárcsak az, hogy a rutintáblára ők helyezhetik fel a mágneses képeket - így ugyanis érzik, hogy fontos szerep jut nekik is a család életének megszervezésében.

5) Önállóságra tanítja a kicsiket
A gyerekek ösztönösen vágynak a szüleik elismerésére, ezért újabb és újabb "tudományukat" örömmel mutatják be nekik.Biztosak lehetünk benne, hogy a fürdés idejének közeledtével boldogan bújnak ki a ruhájukból, a kádban lelkesen samponozzák a hajukat és büszkén mutatják meg, milyen ügyesen tudnak fogat mosni. Szép lassan minden napi eseményhez kapcsolódik majd valamilyen tevékenység, amiben egyre jobban teljesítenek segítség nélkül, amikkel nap mint nap szeretnék elkápráztatni a szüleiket. Ezek a sikerélmények szintén kiegyensúlyozottabbá és együttműködőbbé teszik őket!

6) Segít a hasznos és egészséges szokások beépítésében
A következetességgel szinte észrevétlenül vehetjük rá a gyerekeket olyan fontos teendők rendszeres elvégzésére - például a mindennapos fogmosásra lefekvés előtt vagy a leckeírásra a szabd téri játék előtt -, amire más családokban csak komoly harcok után kerül sor. Azzal, hogy ezekre már kisgyerekként rászoknak, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy felnőttként is ügyesebben gazdálkodjanak az idejükkel, s hogy tudatosabban alakítsák az életmódjukat.

7) A felnőtteknek is segít fejben tartani a fontos feladatokat
A napi rutin minket, szülőket is rászoktat a rendszerességre és a kitartásra, bizonyítottan könnyebben fejben tartunk olyan dolgokat is, amik a bokros teendőink mellett könnyebben feledésbe merülhetnének. A rutintábla nagy előnye, hogy a felnőttek számára is átláthatóbbá teszik a heti feladatokat, ami valljuk be, jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat - ha pedig a mi életünk kevésbé stresszes és feszült, az óhatatlanul átragad a család minden tagjára!

8) Megismerteti a gyerekekkel a várakozás örömét
Jól tesszük, ha egy-egy fontos esemény előtt sokat beszélgetünk a gyerekekkel, mesélünk róla és képeket nézegetünk, még kézzelfoghatóbbá teszi azonban a készülődést, ha a rutintáblán is jelöljük például az évszakok változását, a nagyobb ünnepeket, a családtagok születésnapját stb. Persze a hétköznapibb történésekkel kapcsolatban is lelkesebbé tehetjük őket, amivel fokozhatjuk bennük a várakozás örömét - például azzal, hogy bejelöljük, hogy vasárnap vendégek érkeznek hozzánk, vagy hogy kedden kirándulni mennek az ovival.

9) Hozzájárul a minőségi időtöltéshez
Ha nem csak remek terveket készítünk, hanem be is tartjuk azokat, a kiegyensúlyozottabb családi légkör mellett rengeteg időt is nyerhetünk, ami lehetőséget ad arra, hogy olyan örömteli epizódokkal tarkítsuk a napjainkat, amikre korábban nem jutott idő - például a meseolvasásra elalvás előtt vagy a napi események átbeszélése összebújva. Ezek az értékes pillanatok nagyban erősítik a szülők és gyerekek közötti köteléket, aminek értéke felbecsülhetetlen!

10) Ellenállóbbá tesz a stresszel szemben
Akármennyire igyekszünk megvédeni a gyerekeinket a stressztől, előbb-utóbb részük lesz benne, és megtapasztalhatják az azzal járó negatív hatásokat - mint amilyen a biztonságérzet elvesztése. Ha egy gyerek kicsi korától kezdve stabil napirendet követ és az olyan rendkívüli segédeszközöknek köszönhetően, mint amilyen például a rutintábla, megtapasztalta a kiszámíthatóságot és a rendszerességet, könnyeben felülkerekedik az olyan változásokon is, amelyek alaposan felforgathatják a jól megszokott mindennapokat.

Fő a rugalmasság!

Bár a napi rutin bevezetésének és fenntartásának két alappillére a rendszeresség és a kitartás, tudni kell, hogy a rugalmasság is kulcsfontosságú a sikerhez! A gyerekek életében központi szerepe van a kreativitásnak és a spontaneitásnak, vagyis egyszer-egyszer változtathatunk az előre eltervezett forgatókönyvön, ami amúgy sincs kőbe vésve! A legjobb, ha a napi rutin követése során is hallgatunk a megérzéseinkre és az ösztöneinkre, így nagy valószínűséggel sikerül úgy alakítanunk a dolgokat, hogy az a gyerekeknek (és persze a felnőtteknek) a lehető legjobb legyen. Ha túlzottan kötjük az ebet a karóhoz és teljes mértékben nélkülözzük a rugalmasságot, azt a gyerekek is hamar megérzik, és a fent említett pozitív hatások sem érvényesülnek teljes mértékben - a kisebbek számára a napi rutin már nem szórakoztató, hanem sokkal inkább megerőltető lesz!

Webáruház készítés