BLOG

Cukimamik írták

2018.04.23 10:00

A Cukimamik egy olyan weboldal, ahol az Anyasággal kapcsolatos babás-mamás témák, tapasztalatok, örömök és kudarcok leírása mellett rengeteg egyéb hasznos cikk is található. Én személy szerint sok érdekes írást, programajánlót olvastam ott, szeretem a stílusukat és a témáikat, ezért különösen örülök neki, hogy a Képes Heti Tervező-ről és a Jutalom Tábláról is írtak.  

"Bemutatunk Nektek egy remek, hiánypótló, gyerekeknek készült Képes Heti Tervezőt, melynek segítségével a legkisebbeknek is játékosan varázsolható átláthatóvá a családi menetrendet"

 

"...a táblában benne van a lehetőség, hogy a családi rutin lelke legyen. A család békéjét is fenntarthatja, ha megállapodtok abban, hogy a táblán szereplő tevékenységek nagyrészt a “szentírással” egyenértékűek, például nem elkerülhető a vasárnap esti hajmosás. Így kimaradhat néhány veszekedés, nyűgösködés, elfelejtés. Nagy előnye még, hogy rendszeressé válik a következő hét/nap közös megbeszélése. Fel lehet készíteni a gyerekeket a történésekre, ők pedig feltehetik a mágneseket.
Ezáltal nemcsak azt látják, hogy mi az a nagyon szuper esemény, ami közeleg - például a húsvét, a szülinap, vagy egy kirándulás- hanem azokat is, amikhez egész héten bátorságot kell gyűjteniük - például egy védőoltás. Utóbbinál a nap végén büszkén vállveregetve tekinthetnek a táblára, hogy “bizony, megcsináltam” :)
Hosszútávon pedig elképesztően fontos pozitív hozadékai vannak a tervező használatának. Mégpedig a napirend kialakulása, és megtámogatása, illetve a szülők ösztönzése arra, hogy a gyerekeknek megadják a pontos, életkoruknak megfelelő tájékoztatást a családot érintő eseményekről. Ezek, mint tudjuk nagymértékben hozzájárulnak a magabiztosság, és önállóság kialakulásához. A kiszámíthatóság, az időrendiség betartása a gyerekek számára maga a biztonság. A picik ugyanúgy igénylik ezt, mint a kiskamaszok. Mindenképpen hasznos ha már kicsi kortól - játékosan-csepegteted nekik a tudást, ami majd a saját időbeosztás elsajátítását megalapozza. Később is ezen keretek között kell mozogniuk az életben. A bölcsi, az ovi, az iskola, majd a munka világa, a saját család is mind-mind a napirendről, határidőkről, szervezésről, hatékonyságról szól. És persze a felvállalt feladatok elvégzésének felelősségéről. Szóval az erre való felkészítést nem lehet elég korán kezdeni.

Ebbe azért szülőként sem egyszerű belesimulni. Sokszor teljesen kicsúszik a kezünkből az irányítás, több gyerkőccel pedig egyenesen bravúros a logisztikát kitalálni, és véghez vinni. Kit milyen különórára kell vinni, edzések, ovis programok, bevásárlás, orvosi vizsgálatok...
A tervező a felnőttek segítségére is siet, hiszen csak ránézel és az egész hetet összességében, khm...kissé hiperventillálva, ámde szemet gyönyörködtetve láthatod :)
A naptárral még a munkából későn hazaérő szülők (főképp apukák) is ritmusban maradhatnak, akiknek nagy nehézség naprakészen lekövetni a gyerkőcök mozgását. Este viszont egy pillantás után rá tud kérdezni az aznapi bábelőadás fogadtatására, és máris elindul a párbeszéd szülő-gyerek között..."

A teljes cikk itt olvasható: http://www.cukimamik.hu/ajanlo/ujdonsagok/item/1681-lurko-naptar

Webáruház készítés